Zo bouw je als ondernemer succesvol een team om je heen

Ondernemen gaat met pieken en dalen. Het gevoel hebben dat je alles zelf in de hand moet houden, overheerst vaak. Daarin kun je vastlopen als je bedrijf groeit. Je hebt simpelweg geen tijd meer om alle taken zelf uit te voeren. Of je ontdekt dat bepaalde dingen veel (te veel) van je tijd opslokken. Tijd die je ook kunt besteden aan het ontwikkelen van nieuwe diensten of het opschalen van je onderneming. Realiseer je dat tijd het kostbaarste goed is dat je hebt. Iedereen heeft maar 24 uur in een dag zitten. Deel je tijd daarom effectief en slim in en zorg ervoor dat je jezelf niet voorbijloopt en het plezier in het ondernemen ontzegt.

Succesvol een team om je heen bouwen

Is bovenstaand verhaal herkenbaar? Wat jij nodig hebt, is een team om je heen. Mensen waaraan je taken met een gerust hart kunt uitbesteden. Die dingen oppakken waar je zelf tegenaan hikt of zaken regelen die jou afleiden van je doelen. Want waarom huur je wel een loodgieter in om een lekkage te repareren maar bijvoorbeeld geen expert om je boekhouding op orde te krijgen? Je kunt niet alles zelf blijven doen als je bedrijf groter wordt. Hoe je zo’n team succesvol opbouwt? Als Online Business Partner ondersteun ik snelgroeiende ondernemers die minder zelf willen doen om opnieuw in de rol van CEO stappen. Hierdoor houd je meer tijd over om je te blijven focussen op je doelen en staat een gebrek aan kennis of tijd groei niet langer in de weg. Loslaten is key, net als het vertrouwen hebben dat specialisten jou prima kunnen helpen om je doelen te bereiken.

Bepaal duidelijke kaders

Het geheim van een succesvol team hangt grotendeels af van de kaders die je met elkaar bepaalt. Zoek zelf, of met de hulp van een expert, uit welke taken je kunt uitbesteden. Zet alle werkzaamheden op een rijtje, beschrijf de processen en ‘harde’ eisen zoals deadlines. Alleen op die manier krijg je inzicht in de taak of taken die je wil uitbesteden. En het helpt je om in te schatten wat voor persoon dit voor je kan doen en hoeveel tijd het kost. Vergeet niet om je ook te richten op wat het jou oplevert: meer vrijheid in het ondernemen en meer tijd overhouden voor andere dingen.

Ga op zoek naar de beste mensen voor je team

Hoe vind je nu de beste mensen om taken voor jouw bedrijf uit te voeren? Het is een open deur, maar via via blijkt nog altijd een uitstekende manier. Laat andere ondernemers die jij vertrouwt, weten dat je iemand zoekt. De kans is groot dat zij met aanbevelingen komen voor iemand waarmee ze al goede ervaringen hebben. Dan is het aan jou om te bepalen of deze persoon ook bij jou en je bedrijf past. Vind je op deze manier niemand? Probeer het dan eens met een oproep in bijvoorbeeld een Facebook-groep voor ondernemers. Heb je toch nog wat twijfels, start met een proefperiode. Op die manier kunnen jullie allebei ontdekken of er een goede match en persoonlijke klik is.

Weet jij al wat voor type (ondernemer) je bent? Met een Kolbe test krijg je hier goed inzicht in. De test laat zien op welke manier je problemen oplost en beslissingen neemt. Een Kolbe test kan ook helpen om te bepalen wat voor teamlid het beste bij je past.

Wil jij een succesvol team opbouwen om je onderneming te laten groeien? Gun jezelf een Online Business Partner. Ik ben een praktische coach voor ondernemers, en help je om weer grip te krijgen op je bedrijf en een team om je heen te bouwen. Zodat je niet hoeft te kiezen tussen een succesvol zijn of privé een leuk leven leiden. Laten we kennismaken en plan hier een gratis en vrijblijvend gesprek in.

Hi ik ben Manon Kamp

Online Business Partner & Strateeg. Empowering jouw next level door mindshifts & automations. Verbinder van experts & systemen voor groei.

Favoriete tools

GRATIS Power Tools Cheatsheet

Duurzame groei dankzij geautomatiseerde processen

Ontdek…

  • Welke processen jij binnen jouw bedrijf zo snel mogelijk kan automatiseren, waardoor er meer tijd overblijft voor jou om aan je bedrijf te werken.
  • Hoe je binnen jouw bedrijf tijd en kosten bespaart dankzij automatiseren.
  • Door inzicht in jouw processen en systemen, merk je al snel waar nog meer optimalisatie mogelijkheden binnen jouw bedrijf zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.