Loslaten als ondernemer: zo doe je dat

Al vanaf de start van je bedrijf doe je alles bij voorkeur zelf. Van de administratie tot de boekhouding, het opmaken van contracten en de uitvoering tot de after sales en het maken van content voor social media. Je zou kunnen zeggen dat je, in plaats van een ondernemer, een manusje-van-alles bent geworden. Niet echt wat je voor ogen had toen je vol enthousiasme naar de KvK ging om je bedrijf in te schrijven. Toch vind je het lastig om die taken los te laten. Jij weet immers exact wat er moet gebeuren. Jij kent die klant goed en jij weet wat je doelgroep op social media wil zien. Het gevaar hiervan laat zich raden. Je raakt overwhelmed en opgeslokt door taken die helemaal niet bijdragen aan je doelen en de groei van je onderneming. Loslaten is nodig om verder te komen.

Loslaten = vertrouwen op een goede afloop

Hoe gek is het eigenlijk dat je alles zelf wil blijven doen nu je bedrijf groeit? Het is logisch dat je in de begindagen tijd genoeg had om jezelf allerlei vaardigheden aan te leren en op die manier geld te besparen en snel te handelen. Maar nu word je helemaal in beslag genomen door alles en ben je steeds minder aan het ondernemen. Loslaten is nodig om verder te komen. In de meeste gevallen betekent het dat je moet starten met het bouwen van een team om je heen en meer taken moet automatiseren. Met goede mensen die een deel van de taken voor jou gaan uitvoeren krijg jij veel meer lucht!

Een nieuwe fase als ondernemer

Het moment om meer los te laten, hangt vaak samen met een nieuwe fase die aanbreekt. Je bedrijf groeit en is van beginstadium naar een volwassener fase gegaan. Dat gaat samen met groeipijn en je komt voor nieuwe uitdagingen te staan. Waaronder de realisatie dat je nu echt niet meer alles in je eentje kunt doen. Loslaten geeft je meer vrijheid en de mogelijkheid om je verder te ontwikkelen. Je wordt immers niet langer geremd door al die taken die je allemaal zelf moet doen om het bedrijf draaiende te houden. Ondernemen bestaat uit keuzes maken en gelukkig ben jij degene die knopen door kan hakken.

Wil je leren hoe je los kunt laten en succesvol een team om je heen bouwt? Laten we kennismaken en plan hier een gratis en vrijblijvend gesprek in.

Hi ik ben Manon Kamp

Online Business Partner & Strateeg. Empowering jouw next level door mindshifts & automations. Verbinder van experts & systemen voor groei.

Favoriete tools

GRATIS Power Tools Cheatsheet

Duurzame groei dankzij geautomatiseerde processen

Ontdek…

  • Welke processen jij binnen jouw bedrijf zo snel mogelijk kan automatiseren, waardoor er meer tijd overblijft voor jou om aan je bedrijf te werken.
  • Hoe je binnen jouw bedrijf tijd en kosten bespaart dankzij automatiseren.
  • Door inzicht in jouw processen en systemen, merk je al snel waar nog meer optimalisatie mogelijkheden binnen jouw bedrijf zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.