Hoe zorg je voor een goede balans tussen werk en privé?

Het blijft een valkuil voor de meeste ondernemers: de balans tussen je werk en je privéleven. Al die ambities en plezier die je haalt uit het werk, kosten net zo goed tijd en energie. En zoals je weet, kun je die maar één keer besteden. Daarom is het zo belangrijk dat je niet helemaal wordt opgeslokt door alle werkzaamheden. Als ondernemer is er altijd wel iets te doen en het gevaar bestaat dat je in alle enthousiasme door blijft denderen. Dan maak je misschien wel meters, het kan ten koste gaan van je privéleven en je op den duur uitputten. Waardoor je ambities misschien wel helemaal niet meer zo aantrekkelijk zijn en het plezier in ondernemen langzaam verliest. Je lichaam en geest komen in een continue stress-stand te staan, met het risico dat je opgebrand raakt. Een gezonde balans behouden tussen werk en privé moet je niet onderschatten. Ik geef je 4 snelle tips die je op weg helpen.

Stel duidelijke grenzen

Het allerbelangrijkste is dat je je grenzen bewaakt en duidelijke afspraken maakt met alle betrokken partijen: van je opdrachtgevers en leveranciers tot eventuele medewerkers. Als je duidelijk aangeeft op welke momenten je bereikbaar bent en via welk medium, word je niet gestoord in je privétijd. Bij aanvang van de samenwerking is het gemakkelijk om dit te communiceren. Reageer buiten de aangegeven tijden niet op binnenkomende appjes en e-mails en negeer telefoongesprekken. Als je dat wel doet, schep je andere verwachtingen en sluipt een ongezonde balans tussen werk en privé er zo (weer) in. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Als je in de avond een (netwerk)evenement bezoekt bijvoorbeeld, of als het nodig is om een keer in het weekend door te werken.

Creëer een aparte werkruimte

Werk je vanuit huis? Creëer een aparte werkruimte, zodat de scheiding tussen werk en privé duidelijk is. Als je toch aan de keukentafel gaat zitten of je laptop altijd in het zicht in de woonkamer ligt, schuilt daarin het gevaar dat je toch even snel aan het werk gaat. Als je een separaat kantoor in huis hebt, of in ieder geval een hoekje met bureau, dan is die scheiding veel duidelijker.

Zet je meldingen uit

Pak je telefoon erbij en schakel de meeste meldingen uit. Als je smartphone oplicht, ben je snel geneigd om toch te kijken wie je aandacht vraagt. En daar direct op te reageren, want het duurt toch maar ‘even’. In de praktijk is dat niet zo, iedere keer dat je wordt gestoord, ben je namelijk uit je focus en verzet je een stuk minder werk gedurende de dag. Veruit de meeste mensen en dingen hebben echt niet à la minute je aandacht nodig. Schakel de meldingen voor whatsapp en e-mails vandaag nog uit. Wat een rust!

Een apart nummer voor zakelijke communicatie

Het is een klusje van hooguit een halfuur: een zakelijk nummer aanvragen. Dit nummer communiceer je met alle opdrachtgevers, medewerkers en leveranciers. Weer een noodzakelijk stap in het scheiden van je werk en privéleven. Twee telefoons heb je niet eens nodig; je kunt via cloud telefonie een vast nummer aanvragen waarmee je bereikbaar bent via een app.

Vind je het lastig om een goede balans te vinden tussen werk en privé? Schakel een Online Business Partner in om je als praktische coach op weg te helpen en weer grip te krijgen op je bedrijf. Samen met jou zorg ik ervoor dat je het plezier in het ondernemen weer (her)ontdekt en je team en bedrijf te laten groeien. Laten we kennismaken en plan hier een gratis en vrijblijvend gesprek in.

Hi ik ben Manon Kamp

Online Business Partner & Strateeg. Empowering jouw next level door mindshifts & automations. Verbinder van experts & systemen voor groei.

Favoriete tools

GRATIS Power Tools Cheatsheet

Duurzame groei dankzij geautomatiseerde processen

Ontdek…

  • Welke processen jij binnen jouw bedrijf zo snel mogelijk kan automatiseren, waardoor er meer tijd overblijft voor jou om aan je bedrijf te werken.
  • Hoe je binnen jouw bedrijf tijd en kosten bespaart dankzij automatiseren.
  • Door inzicht in jouw processen en systemen, merk je al snel waar nog meer optimalisatie mogelijkheden binnen jouw bedrijf zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.