Taken succesvol delegeren: 3 handige tips

Succesvol delegeren: tips

Veel ondernemers vinden het nog steeds lastig om taken uit handen te geven. Dat komt vaak omdat ze dan het gevoel hebben de controle kwijt te raken. Het klinkt misschien ook wat negatief, delegeren. Eigenlijk is het juist heel logisch om taken uit handen te geven aan experts. Als je dit op de juiste manier doet en de juiste mensen inschakelt, levert deze investering je veel op: tijdswinst, rust en misschien zelfs meer omzet.  Met behulp van deze tips help ik je op weg om succesvol te delegeren.

Jij leidt je business en weet zelf het beste hoe alles gedaan moet worden, toch? Er zijn veel beperkende gedachten die je tegen kunnen houden om taken te delegeren. Misschien denk je dat het sneller gaat als je ze zelf doet, of dat je helemaal geen tijd hebt om dingen uit te leggen. Stop met het bedenken van redenen om het niet te doen. Op de lange termijn levert delegeren je namelijk veel op en het leert je bovendien om veel efficiënter met je tijd om te gaan.

Overzicht krijgen in alle processen

Om te bepalen welke taken zich lenen om te delegeren, is het noodzakelijk dat je overzicht krijgt in alle processen binnen je business. Als Online Business Partner help ik ondernemers om hierin overzicht (terug) te krijgen. Zodat je daarna gemakkelijker bepaalt wat je uit handen kunt geven. Daarna ga je aan de slag met het bouwen van een stabiel team om je heen. Een team met mensen die je verder helpen in je business, taken overnemen en je af en toe verrassen met verfrissende ideeën.

Maak duidelijke instructies en afspraken

Nu je weet welke taken je uit handen gaat geven, is het belangrijk om duidelijke instructies op te stellen. Dat helpt je ook om de juiste perso(o)n(en) te vinden. De werkprocessen rondom een taak ga je tot in de kleinste details omschrijven. Naast de instructies is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Afhankelijk van de taak, gaat het dan om bijvoorbeeld: de kwaliteit die je verwacht, termijnen, deadlines en de financiële vergoeding.

Bouw aan je business met de juiste mensen om je heen

Jouw team moet passen bij je business. Krijg voor jezelf helder welke mensen passen bij de taken die je gaat uitbesteden. Het kan even duren voordat jullie zijn ingespeeld op elkaar. Geef daarom eerlijke feedback over de dingen die goed gaan en beter kunnen. Op die manier bouw je een relatie op en helpt het team jou om je business verder te laten groeien.

Hoe fijn zou het zijn om een team van goede mensen om je heen te verzamelen? Om in alle vertrouwen taken te delegeren? Als Online Business Partner help ik ondernemers als praktische coach om weer grip te krijgen op hun bedrijf. Zodat je niet hoeft te kiezen tussen een succesvol zijn of privé een leuk leven leiden. Laten we kennismaken en plan hier een gratis en vrijblijvend gesprek in.

Hi ik ben Manon Kamp

Online Business Partner & Strateeg. Empowering jouw next level door mindshifts & automations. Verbinder van experts & systemen voor groei.

Favoriete tools

GRATIS Power Tools Cheatsheet

Duurzame groei dankzij geautomatiseerde processen

Ontdek…

  • Welke processen jij binnen jouw bedrijf zo snel mogelijk kan automatiseren, waardoor er meer tijd overblijft voor jou om aan je bedrijf te werken.
  • Hoe je binnen jouw bedrijf tijd en kosten bespaart dankzij automatiseren.
  • Door inzicht in jouw processen en systemen, merk je al snel waar nog meer optimalisatie mogelijkheden binnen jouw bedrijf zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.