De 4 fases van ondernemerschap

Ondernemen verloopt in verschillende fases, die elk met hun eigen uitdagingen gepaard gaan. In het begin ben je niet te stoppen, loop je over van enthousiasme over je geweldige ideeën en kun je niet wachten om je plannen wereldkundig te maken. Toch is het heel normaal dat je na een tijdje wat stagneert. Ik noem dit overigens liever ‘stabiliseert’. Juist in deze fase kun je werken aan groei. De basis van je business staat immers al als een huis, de fundering is sterk en kan tegen een stootje. Dit is hét moment om verder op te schalen. Langzaam maar zeker verschuift je rol van werknemer in je bedrijf naar CEO van je onderneming. In deze blog vertel ik je meer over de 4 fases van het ondernemerschap.

1. De startfase

In de startfase ben je bezig om ideeën om te zetten in concrete businessplannen. Je ontwikkelt (online) producten en diensten, gaat op zoek naar de beste manieren om je doelgroep te bereiken en bedenkt schaalbare businessplannen voor de toekomst. Af en toe kom je hobbels tegen, maar die tackel je snel.

2. Groeifase 

Inmiddels heb je door wat wel en wat niet voor je bedrijf werkt. Je hebt geïnvesteerd, klanten weten je te vinden en de mond-tot-mondreclame doet z’n werk. Het bedrijf maakt een groeifase door en dat gaat gepaard met nieuwe uitdagingen. Opschalen is noodzakelijk en je bent nog een beetje zoekende naar de beste manieren om dit te doen. Aan de ene kant kun je wil je geen ‘nee’ zeggen tegen klanten, aan de andere kant kom je voor je gevoel soms tijd tekort. Dit is het moment om een duidelijke (groei)strategie uit werken.

3. Stabilisatiefase

Alles loopt op rolletjes in je business. Grote stappen en veranderingen zijn minder merkbaar zoals in de eerste 2 fases. Dat kan af en toe misschien demotiveren. Dit is daarom juist hét moment om er een up-level periode van te maken. Neem je bedrijf onder de loep, zet nieuwe werkwijzen op, herontdek je creatieve kant en ga op zoek naar nieuwe mogelijkheden om je bedrijf verder te helpen. En zet jezelf tijdens deze fase steeds meer weg als CEO van het bedrijf, waarmee je ruimte krijgt om misbaar te worden en je bedrijf gewoon doordraait als je er even niet bent. 

4. Duurzame fase

Je hebt inmiddels een goedlopend bedrijf, kent de struggles die horen bij het ondernemerschap en weet dat je niet onmisbaar bent. Tijdens de duurzame fase bouw je verder op wat je hebt. Dat blijft namelijk noodzakelijk, je wil jezelf blijven onderscheiden van concurrenten en bijblijven in de markt. Dit is ook een goede fase om (weer) meer aan zelfontwikkeling te doen. 

Stop met alles zelf doen en zorg tijdens alle fases voor meer inzicht, rust en structuur. Laat je (team)zaken regelen door een Online Business Manager en herontdek je passie en energie. Terwijl je bedrijf gewoon doordraait en je meer omzet en winst behaalt in minder tijd. Ik help online ondernemers en coaches hiermee. Samen nemen we alle processen onder de loep en maken een concreet actie- en stappenplan. Zodat jij op de stoel van CEO kunt gaan zitten en het ondernemersvuur opnieuw in jezelf aanwakkert. Meer weten? Plan een gratis kennismakingscall in!

Hi ik ben Manon Kamp

Online Business Partner & Strateeg. Empowering jouw next level door mindshifts & automations. Verbinder van experts & systemen voor groei.

Favoriete tools

GRATIS Power Tools Cheatsheet

Duurzame groei dankzij geautomatiseerde processen

Ontdek…

  • Welke processen jij binnen jouw bedrijf zo snel mogelijk kan automatiseren, waardoor er meer tijd overblijft voor jou om aan je bedrijf te werken.
  • Hoe je binnen jouw bedrijf tijd en kosten bespaart dankzij automatiseren.
  • Door inzicht in jouw processen en systemen, merk je al snel waar nog meer optimalisatie mogelijkheden binnen jouw bedrijf zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.