4 snelle tips voor kleine ondernemers

Als kleine ondernemer ben je waarschijnlijk nog sneller geneigd om alles in je bedrijf zelf te doen. Jij kent alle ins en outs, hebt het immers vanuit het niets laten groeien tot wat het nu is. Waar je ooit van droomde, is nu werkelijkheid geworden. Dat is geweldig, maar er zit een keerzijde aan. Alle verantwoordelijkheid komt namelijk ook op jouw schouders neer. Daardoor kun je veel druk ervaren en krijg je het gevoel dat je altijd ‘aan’ staat. Bovendien ben je continu bezig met de waan van de dag en vergeet je AAN je bedrijf te werken, omdat je alleen nog IN je bedrijf bezig bent. Er blijft gewoon geen tijd over voor andere taken. Je draait in een soort cirkel rond en ziet geen mogelijkheid om te groeien. STOP! Jij bent de bottleneck in je eigen bedrijf. Als businesscoach help ik ondernemers om weer grip te krijgen op hun werkzaamheden en meer rust en structuur te ervaren. Dit zijn mijn 4 snelle tips!

1. Ga taken uitbesteden

Doe je nog steeds alles zelf? Ben je de boekhouder, marketeer, copywriter en IT’er in je eigen business? Dan wordt het tijd om taken uit te besteden, want al die randzaken kosten je heel veel tijd, waardoor jij minder energie en tijd overhoudt om te ondernemen. Bouw aan een team om je heen, mensen die werk uit handen kunnen nemen en specialist zijn in hun vakgebied. Een win-win waar je al snel de voordelen van ervaart!

2. Zorg voor zichtbaarheid

Wat doe je nu om zichtbaar te zijn en blijven bij je doelgroep? En zet je daarvoor wel de juiste middelen in? Zou het lonen om ook offline zichtbaar te zijn en meer te netwerken? Het is slim om hier eens in de zoveel tijd bij stil te staan en eventueel je strategie te tweaken. Zeker voor kleine ondernemers in een concurrerende markt is dit essentieel omdat je anders wordt ingehaald door kapers die op de kust liggen.

3. Zet de juiste systemen in

Het is 2024 en de sky is echt the limit qua automatisering en slimme systemen. Voor bijna elke taak is tegenwoordig wel een slimme (online) oplossing beschikbaar. En het mooie is dat jij daarvan kunt profiteren. Het inzetten van de juiste systemen levert je veel op, zoals professionalisering, tijd en energie (die ene vervelende administratieve taak blijkt ook prima door een systeem gedaan te worden). 

4. Stel duidelijke doelen

Als je alleen nog maar bezig bent met dagelijkse brandjes blussen en je to do-lijst bijwerken, dan heb je waarschijnlijk niet meer een duidelijk einddoel in het vizier. Zonde, want juist toewerken naar een groter doel helpt je om gemotiveerd te blijven. Stel een meetbaar doel voor jezelf en deel deze op in subdoelen. Dat kan van alles zijn: een bepaalde omzet of aantal nieuwe klanten, het aannemen van nieuwe teamleden en persoonlijke doelen zoals het volgen van een training of inhuren van een coach.

Wil je meer overzicht, structuur en iemand die je helpt om dit te bereiken? Neem een Online Business Manager in de arm en herontdek je passie en energie. Terwijl je bedrijf gewoon doordraait en je meer omzet en winst behaalt in minder tijd. Ik help als ervaren business coach online ondernemers en hiermee. Samen nemen we alle processen onder de loep en maken een concreet actie- en stappenplan. Zodat jij op de stoel van CEO kunt gaan zitten en het ondernemersvuur opnieuw in jezelf aanwakkert. Meer weten? Plan een gratis kennismakingscall in!

Hi ik ben Manon Kamp

Online Business Partner & Strateeg. Empowering jouw next level door mindshifts & automations. Verbinder van experts & systemen voor groei.

Favoriete tools

GRATIS Power Tools Cheatsheet

Duurzame groei dankzij geautomatiseerde processen

Ontdek…

  • Welke processen jij binnen jouw bedrijf zo snel mogelijk kan automatiseren, waardoor er meer tijd overblijft voor jou om aan je bedrijf te werken.
  • Hoe je binnen jouw bedrijf tijd en kosten bespaart dankzij automatiseren.
  • Door inzicht in jouw processen en systemen, merk je al snel waar nog meer optimalisatie mogelijkheden binnen jouw bedrijf zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.