[ BLOGTIP ] #23: Uitbesteden of zelf doen?

CEO VS. FREELANCER: STOP MET HET GEBRUIK VAN DE ‘F’-BOM

Toen ik vijf jaar geleden de dubbele deur van mijn verstikkende negen tot vijf baan uitliep, voelde ik me gewichtloos. Op dat moment zwanger van ons tweede kindje en aan het werk in een branche waar mijn hart niet lag. De keuze die ik toen maakte zorgde voor de krachtigste, echte versie van mezelf die ik in tijden niet had meegemaakt. Mijn man had net het schildersbedrijf van zijn vader overgenomen, die tegen faillissement aanhing en ik zwanger van baby #2 zag dit wel als het geschikte moment om ontslag te nemen en een sprong in het diepe te wagen. Alles beter dan dat ik straks na mijn verlof weer minstens 24 uur per week aan het werk zou zijn op een plek waar ik geen geluk ervaarde, terwijl onze baby’s (onze oudste was namelijk net 1 jaar) verzorgd zouden worden door een derde.

Vanaf dat moment ging het snel, ik hielp bekenden om ons heen… toen ik realiseerde dat ik hier ook geld voor kon gaan vragen en dus eigen werk creëerde. Ondanks dat ik al snel een goede klandizie had, merkte ik op dat mijn omgeving mijn eigen bedrijf als een soort bijbaan zag of tijdverdrijf.

Ik wed dat jij soortgelijke ervaringen hebt gehad, vooral toen je voor het eerst je onderneming startte. Ondanks de probleemoplossende expertise die ondernemers met zich meebrengen, categoriseren zoveel mensen het bezitten van een eigen onderneming als een bijbaam.

En.Dat.Is.Niet.Zo.

Het is tijd om het F-woord te laten vallen en te vervangen door de juiste titel: CEO.

Titelupgrade Er zijn een paar redenen waarom de titel CEO veel leuker klinkt dan freelancer, maar mijn drie belangrijkste gedachten staan ​​hieronder. Laten we het stigma van de survival-in-mijn-pyjama-werkdag loslaten en ondernemerschap het respect geven dat het verdient.

Een CEO richt zich op succes op lange termijn. Als CEO van jouw eigen bedrijf moet jouw mentaliteit gericht zijn op het succes van jouw bedrijf op de langere termijn. Je onderneemt nu stappen die weken of zelfs maanden later tot financieel succes zullen uitgroeien.

De afgelopen jaren heb ik bijvoorbeeld als online marketeer vele ondernemers geholpen om een onderdeel te zijn in hun groei, maar bleek veelal op een ander punt de groei te stagneren. Daarom heb ik besloten eerst te kijken of de potentiële klant binnen zes tot twaalf maanden goed past bij waar ik mijn bedrijf zie. Als onze mentaliteit voor bedrijfsgroei niet overeenkomen, heb ik ze niet als nieuwe klant aangenomen. Waarom? Ik kan mijn energie op korte termijn en mentale bandbreedte niet opgeven in ruil voor een maand of twee werk. Als CEO is het jouw taak om je tijd en energie te investeren in klanten en projecten die je blijvende inkomsten en groei zullen opleveren.

Een CEO past zich aan een veranderende omgeving aan. Meer dan 500 miljoen banen wereldwijd (en nog steeds groeiende) gingen in het tweede kwartaal van dit jaar verloren als gevolg van de economische neergang als gevolg van COVID-19. Hoewel te verwachten is dat veel van die banen zullen worden hersteld zodra het consumentisme herleeft, zal voor velen de financiële schade een harde impact hebben. De uitdaging bij de traditionele 9-tot-5 is dat je voor financiële stabiliteit alleen afhankelijk bent van je werkgever. Als CEO van je eigen bedrijf kun je dingen veranderen wanneer jij het zegt.

Omdat ik met mijn klanten heb gewerkt tijdens de COVID-19-pandemie, heb ik deze crisis een ongekende lens laten creëren, waardoor ik het potentieel in de zakelijke diensten kan zien. Van het begeleiden van klanten bij crisiscommunicatie tot het coachen van hen door het inhuren van externe experts en omdenken van het traditioneel ondernemen naar wat zijn nu wel de mogelijkheden, heb ik mijn werk naar bedrijfscoach/bedrijfsmanager aangepast door het moment. Jij bent een CEO. Je kunt hetzelfde doen.

Een CEO weet hoe hij moet opschalen. Als je aan het dineren bent met je laptop open (of helemaal niet dineert vanwege werk), is het tijd om een ​​stapje terug te doen en jouw kwaliteit van leven opnieuw te evalueren. Een freelancer kan bij elk ‘geluid’ direct zijn telefoon of laptop in handen nemen, maar een CEO weet hoe hij zijn bedrijf moet opschalen. Als je ooit een 60-urige werkweek hebt gewerkt, vakanties hebt overgeslagen, een familiefeest hebt gemist of dat je ’s avonds gewoon niet aanwezig bent bij je kinderen, is het tijd om volledig in je CEO-rol te stappen en het drukke werk opzij te zetten .

I’ve been there.. believe me!

Wanneer je werkt op basis van uurtje-factuurtje betekent dat concreet dat jouw productiviteit en omzetpotentieel vooraf bepaalde limieten kennen. De typische startende freelancer begint dus 10 of 12 uur per dag te werken, gewoon om meer inkomsten op te bouwen. Als CEO neem je de tijd om te systematiseren, kennis te vergaren om te groeien of  te (door-)ontwikkelen van nieuwe producten/diensten, waarmee je jouw bedrijf kunt opschalen naar een omzet met zes cijfers.

Welke stappen onderneem jij om jouw titel te upgraden van freelancer naar CEO? Stuur me een reactie en laat me weten wat voor jou het belangrijkste is.

Hi ik ben Manon Kamp

Online Business Partner & Strateeg. Empowering jouw next level door mindshifts & automations. Verbinder van experts & systemen voor groei.

Favoriete tools

GRATIS Power Tools Cheatsheet

Duurzame groei dankzij geautomatiseerde processen

Ontdek…

  • Welke processen jij binnen jouw bedrijf zo snel mogelijk kan automatiseren, waardoor er meer tijd overblijft voor jou om aan je bedrijf te werken.
  • Hoe je binnen jouw bedrijf tijd en kosten bespaart dankzij automatiseren.
  • Door inzicht in jouw processen en systemen, merk je al snel waar nog meer optimalisatie mogelijkheden binnen jouw bedrijf zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.